home
Contact

 

"Mаркетингът е това, което правиш в ежедневната си работа,

докато брандингът е това, което си."

John Jantsch

Наскоро, в секцията ни “Маркетинг и брандинг” публикувахме списъка Топ 500 на блоговете за маркетинг, в който присъстват наистина много известни и интересни имена на блогове, които пишат за маркетинг, брандинг, реклама, PR и др.

Един от тези блогове, заемащ място в Топ 30 е Duct Tape Marketing. Авторът му, John Jantsch, е известна фигура в маркетинг и брандинг сферата, който консултира, пише книги, провежда обучения, електронни обучения и др. Фокусът на John Jantsch е насочен към малкия бизнес.

 

Темата за брандинга откроява следната дефиниция за брандинг:

 

Брандинг – това е да накараш някой, който има потребност от продуктите ти да те опознае, хареса и да ти има доверие.

Или, твърди авторът, маркетингът е това, което правиш в ежедневната си работа, докато брандингът е това, което си.

John Jantsch предлага много прост метод да разберете в каква област следва да е фокусиран брандингът на един малък бизнес. Той съветва собствениците на малки фирми да попитат 20 свои клиента за една единствена дума, която според тях описва най-добре бизнесът им. Една единствена дума! Не повече!

Ако повече на брой клиенти споменат една и съща дума, която описва бизнесът им, собствениците на малки фирми следва да се фокусират върху нея в работата си – това ще е именно начинът, по който повечето клиенти ще ги възприемат, когато ги опознават, харесват и им отдават доверието си.

Респективно, в бъдеще собствениците на малки фирми ще предприемат конкретни и фокусирани маркетингови и други стъпки в работата си, които ще са максимално адекватни на определението за брандинг, което са им дали клиентите.

Но, ако клиентите изброят различни думи, John Jantsch съветват собствениците на малки фирми да поработят още, за да формулират по-ясен фокус (брандинг) на своя бизнес в очите и ума на своите клиенти и оттам да извличат и ползите от брандинга за своя бизнес.

На мен ми звучи съвсем логично и много практично.

Брандинг урок от Дядото с пуканките във гр.Варна

27.12.2009 Виктор Томов

Всеки град в България има своите символи. Всички те притежават своето място в съзнанието на местните жители, а и не само на тях. Едва ли има варненец, който да не е чувал за Дядото с пуканките или да не си е купувал от него този вкусен продукт, неизменна част от разходките из Морската градина. Неотдавна дори беше създадена фен група във Facebook, посветена на симпатичния старец, който впечатлява със страстта, която влага в това, което прави. И съзнателно или не, той е същинско доказателство за успеха, до който води приложението на неизменните закони на брандинга! Нека разгледаме как става това.

Изключително силен фокус на предлагането. Налице е брилянтно приложение на закона за свиването, според който една марка увеличава силата си при стесняване на обхвата. Човекът предлага един конкретен продукт от дълги години – пуканки, в различните им разновидности. Дори технологията, която използва, не се е променила с течение на времето. Същите тези средства, които карат хората да чакат на опашка пред количката с вълшебните пуканки.

Чрез постоянство към тотално лидерство и дългосрочен успех. Вероятно потреблението на пуканки е бележило спадове и ръстове, но дядото не е променил и на йота своя асортимент. В силни или слаби периоди, той винаги е предлагал пуканки, с което е устоял на времето и е наложил в съзнанието на гражданите собствената си марка като олицетворение на продуктовата категория.

Устойчивост пред изкушението за разширяване. Макар да е имал възможност да генерира малко повече приходи от продажби в краткосрочен план, дядото с пуканките е останал верен на това, което обича и може да прави най-добре. Той е специалист в една конкретна област и много правилно е осъзнал тази своя силна страна. Вместо да започне да прибавя шоколадови изделия и други дребни залагалки, човекът е останал верен на пуканките. И правилно! Едва ли някой би се редил на опашка да си купи вафла от него. Не така стои въпросът с пуканките обаче.

Убийствена за конкурентите конкретност. Най-силната характеристика на една марка е нейната конкретност. Това е постулатът на едноименния брандинг закон. Когато си фокусиран в едно нещо, много лесно ще спечелиш думата, в съзнанието на клиентите. И те ще ти се отблагодарят, като не спират да купуват точно от теб, защото винаги, когато си помислят за пуканки, те се сещат първо за този, който ги уселнява, специализирайки се само в това – дядото на площада пред Фестивалния и конгресен център във Варна. Така се печели дума, в съзнанието на клиентите.

Автентичност, водеща до статус на икона. Законът за препоръките гласи, че най-важното за една марка е нейната претенция за автентичност. Само тя, а не конкурентите, олицетворява оригиналния продукт. В случая с дядото, неговата автентичност е дело на самите клиентите и на препоръките от уста на уста. Както и са опашките, които се вият пред пуканките, които продава. А по-силно визуално доказателство за качество едва ли може да се намери. Особено, когато около теб има други колички за пуканки, пред които почти никога няма клиенти.

Съвършен микс от реклама и популяризиране. Тези две дейности реално се осъществяват от лоялните клиенти на дядото. А те, повярвайте, са много и то с различен социален статус, представители на разнообразни субкултури и групи. По този начин, чрез ПР от уста на уста, чрез перфектното си разположение на пъпа на морската столица, дядото постига такава комуникационна ефективност, на която могат само да завидят повечето агенции от бранша. А какви са разходите в тази насока? Нищожни, в сравнение с милионните бюджети, прахосвани ежегодно от големите родни и международни корпорации, опитващи се да наложат своето виждане за нещата в мислите на потребителите – естествено безуспешно.

Спазването на всички тези принципи води неминуемо до постигане на лидерство на даден пазар. Това, което е превърнало дядото с пуканките в икона за Варна и в предпочитана марка за много поколения, е може би най-важната съставка за успех в днешно време – ЛЮБОВТА! Подплатена с уважение към клиентите и неимоверна страст, отдаденост, на това, в което е най-добър. Всеки знае, че срещу левчетата, които дава за царевичната магия, ще получи повече, отколкото очаква и то поднесено с благата усмивка на дружелюбния старец. Какво по-хубаво начало за поредната разходка в морската градина на Варна? :)

Ето как един обикновен човек слага в джоба си огромна част от маркетолозите в българските компании. На тях не им остава нищо друго, освен чинно да се наредят на опашка пред количката с пуканки, но не за да си купят от тях, а за да получат безценен урок по брандинг от един истински експерт в тази област! Естествено, изучаването на подобни добри практики ще е от полза за всеки.

Нека приветстваме нашия нов член в групата на брандинг отличниците! Линкът е към страницата на царя на пуканките във Facebook, която вече има над 6000 фена!

 

 

 

0888 649 600


Creator by Stanimir Paskalev © 2009 www.9evet.com